Interviu cu Ioana Radu, antreprenorul KEN Academy de la Imperiul Leilor: “Copiii merită oportunitatea de a încerca, de a greși, a eșua și a se adapta, urmând să iasă învingători”
Ioana Radu are 15 ani, este absolvent KEN Academy și este în clasa a 9a, la profil mate-info. A început să scrie în clasa a 5-a, din nevoia de a-și exprima opiniile puternice legate de școală. Arma ei secretă în lupta cu obstacolele vieții sunt cuvintele și a descoperit ca nu este singură ce apelează la literatură pentru a evada din realitate.
Așa a apărut Young Writers’ Hub: viitorul literaturii române.
Misiunea Young Writers’ Hub este de a crește comunitatea scriitorilor adolescenți în România, oferindu-le pregătirea și experiența necesare dezvoltării unei creații literare, prin workshop-uri relevante, susținute atât în română cât și în engleză. Toate acestea vizează atingerea scopului final: publicarea propriilor cărți.
Miercuri, pe 25 mai, a apărut la emisiunea Imperiul Leilor de la ProTV, unde a obținut o finanțare pentru business-ul ei. Am stat de vorba cu Ioana și am aflat mai multe.
Salut, Ioana! Spune-ne câteva cuvinte despre tine!
Sunt o adolescentă pasionată și determinată de fiecare reușită. Ador să îmi dezvolt propriile concepte pe care le implementez în creațiile mele. Citesc de când mă trezesc și până nu mai pot ține ochii deschiși, iar când nu mă plimb în universuri paralele, mă găsiți în fața unui instrument muzical. Pentru mine muzica, scrisul și artă sunt o scăpare de la realitate, oferindu-mi libertatea de a fi și a face tot ce îmi pot imagina.
Cum ți-a venit ideea pentru businessul tău, Young Writers’ Hub?
Scriu din clasa a 5-a, de când am început gimnaziul. Orice etapă nouă vine cu provocările ei, iar arma mea în luptele vieții sunt cuvintele. Am pornit cu ideea de a mă face auzită, publicandu-mi cărțile. Odată cu maturizarea însă, am descoperit o intimitate în creativitate. În continuare voiam să îmi văd cărțile pe rafturile din librării, însă nu cunoșteam etapele acestui proces și curând am realizat că nu sunt singura tânără scriitoare aflată în această situație.
Cum a fost întreaga experiență de la Imperiul Leilor?
Cu toată onestitatea, Young Writers’ Hub nu ar fi luat viață în următorii 10 ani fără oportunitatea de la Imperiul Leilor. Am visat despre un mediu în care adolescenții scriitori au resursele necesare pentru a reinventa literatura, însă nu aș fi luat acțiuni concrete în această direcție în lipsa determinării generate de participarea la emisiune.
Ce planuri de dezvoltare ai acum, după emisiune?
Momentan lucrez la structurarea cursurilor în totalitate, conturând fiecare detaliu. Un alt aspect relevant este definirea parteneriatelor cheie. Urmează extrem de multă muncă, însă sunt entuziasmată și motivată de abilitatea de a-mi concretiza viziunile.
Cine te-a sprijinit pe parcurs, până în acest punct?
Am avut parte de mult suport pe parcursul întregului proces. Carmen și KEN m-au sprijinit enorm în etapele formative și consider că nu aș fi putut realiza performața aceasta fără îndrumarea părinților. Am învățat câte ceva de la fiecare persoană implicată.
Ce a însemnat KEN Academy pentru tine și pentru parcursul tău (educațional / antreprenorial / personal) până acum?
KEN a fost una din provocările copilăriei mele. Îmi amintesc cu drag de emoțiile, entuziasmul și determinarea prezente înainte de fiecare eveniment de vânzare. Am fost scoasă din zona de confort și m-am dezvoltat semnificativ ca tânăr antreprenor, însă și ca persoană. Am căpătat mult aptitudini și mi s-au format anummite valori morale.
De ce le-ai recomanda educația antreprenorială copiilor?
Copiii sunt subestimați. Am avut parte de atât de multe momente în care am fost uluită de abilitățile lor, de inteligența și inovația ce se ascunde în spatele unor figuri inocente. Dacă nu le dăm șansa, cum și-ar putea cultiva altfel toate aceste calități? Aspectele antreprenoriale scot la iveală trăsături definitorii ale acestora și recomand aceste experiențe copiilor de toate vârstele.
Ce crezi că ar trebui să știe părinții despre educația antreprenorială și financiară?
Părinții ar trebui să facă un pas înapoi și să observe. Copiii merită oportunitatea de a încerca, de a greși, a eșua și a se adapta, urmând să iasă învingători. Nimic nu evoluează în zonele de confort, atât ale copiilor, cât și ale părinților.
Cum ai descrie experiența din KEN Academy într-un cuvânt?
Inovatoare.
Ce sfat ai oferi unui tânăr antreprenor, ca tine, aflat la început de drum?
Nu îți fie teamă să spui nu, să spui stop și să te reorientezi. Câteodată avem nevoie de o schimbare îndrăzneață, una de care alții s-ar teme, pentru a atinge potențialul maxim. Și în întregul proces, cere ajutor și opinii externe, însă nu uita de unde ai plecat și ce te-a motivat să începi. Nu te modela pe viziunile altora.