Lecții financiare pe care copilul tău trebuie să le cunoască înainte de școala primară
Banii sunt atât de des un subiect tabu, încât poate fi dificil să le transmitem lecții financiare copiilor – mai ales când sunt foarte mici. Gestionarea banilor este la fel ca cititul (sau orice altă abilitate complexă), în sensul că micuții trebuie să învețe lecții adecvate vârstei, pe măsură ce parcurg drumul spre adolescență și viața de adult.
Cei mici nu sunt brusc capabili să citească sau să scrie fără să învețe și fără să exerseze mai întâi abecedarul, așa că nu ar trebui să vă așteptați ca ei să înțeleagă brusc cum să gestioneze banii doar pentru că ajung la o anumită vârstă. Este indicat ca studiul educației financiare să înceapă devreme.
Iată 4 lecții despre bani pe care îi puteți învăța pe copii, astfel încât aceștia să cunoască elemente financiare, chiar înainte de a fi la școala primară.
- Bugetele sunt importante
Chiar și micuții de doar 3-4 ani pot învăța să facă un buget de bază, o abilitate de care vor avea mereu nevoie. Pentru început, îndrumați-l pe cel mic să-și aloce banii (din alocații, bani de la ziua de naștere etc.) în cel puțin două categorii: pentru a cheltui și pentru a economisi. Acest lucru îl va obișnui cu ideea de a nu cheltui fiecare ban pe care îl primește. În plus, pe măsură ce începe să-și câștige proprii bani, îl puteți ajuta să înțeleagă mai bine conceptul de economisire dăruindu-i o pușculiță. Cu banii strânși își va permite să-și cumpere jucăriile mult dorite.
- Banii nu ”pică din cer”
Copiilor mici li se pare adesea că adulții trebuie doar să meargă la bancă sau la bancomat pentru a face rost de mai mulți bani. Ei îi văd pe părinți făcând retrageri, pe care nu le leagă de timpul petrecut la serviciu. Atunci când mergeți împreună la bancă, explicați-le că banca păstrează banii pentru care ați muncit și că nu aveți bani nelimitați la dispoziție. Pentru a învăța această lecție mai concret și eficient, îi puteți îndruma pe micuți să lucreze pentru a face proprii bani. Mai mulți experți în educație financiară consideră că alocațiile ar trebui să fie legate de diferite task-uri, însă puteți să le oferiți bani suplimentari copiilor pentru unele treburi pe care vor să le facă prin casă, prin grădină, etc.
- Este în regulă să facă greșeli
Părinții își ocrotesc copiii cu orice preț, însă poate fi o greșeală atunci când vine vorba de a-i proteja de dezamăgirile și consecințele cheltuielilor excesive. Cel mic poate învăța o lecție foarte bună despre buget când este încântat să-și cheltuiască toți banii pe prăjituri și suc în parcul de distracții – și mai târziu este trist să realizeze că nu mai are destui bani pentru jocuri sau pentru a se da în carusel. Ar putea fi tentant să îi dați mai mulți bani pentru a se juca jocul preferat, dar este mai bine pe termen lung ca el să realizeze că banii sunt limitați și că finanțele părinților nu sunt pentru a-l scoate din dileme financiare.
- Există o diferență între dorințe și nevoi
Acesta poate fi un concept greu de înțeles pentru unii adulți, dar mai ales pentru copiii mici care vor neapărat să aibă ultima jucărie apărută pe piață. Puteți face din acest lucru un joc pe care să-l jucați în mod regulat, întrebându-vă copilul de ce are nevoie pentru a trăi vs. ce își dorește să aibă. Spuneți-i și propriile dorințe specifice (cum ar fi acea excursie în Spania la care visați dintotdeauna) și vorbiți despre ce și cum puteți face fiecare dintre voi pentru a avea într-o zi lucrurile pe care vi le doriți.
Etichetă:lectii financiare, antreprenoriat, bani