Rolul abilităților de comunicare pentru copii
Apelăm la comunicare zi de zi, în toate palierele vieții noastre: vorbim cu familia și prietenii, la școală sau la locul de muncă, ne dorim să transmitem mesaje clare și să fim înțeleși, avem emoții dacă trebuie să vorbim în public și încercăm mereu să găsim cele mai potrivite modalități de a ne găsi și exterioriza cuvintele. Prin urmare, abilitățile de comunicare sunt indispensabile indiferent de context, iar specialiștii ne menționează că ar trebui să acordăm o atenție deosebită acestora încă de la cele mai fragede vârste.
Cu cât suntem mai buni în procesul de comunicare și ne antrenăm această super putere, cu atât se va îmbunătății și calitatea vieții noastre. Copiii nu pot învăța abilități de comunicare adecvate fără îndrumarea părinților și a specialiștilor. Este foarte important, în calitate de îndrumător în viața unui copil, să începem de timpuriu să acordăm atenție asupra abilităților de bază de comunicare și să lucrăm împreună pentru a le perfecționa. Pe măsură ce un copil se dezvoltă, este important să îi cultivăm abilitățile de comunicare, astfel încât să fie capabil să se exprime, în mod clar și cu încredere, în toate aspectele și domeniile vieții sale.
Dacă luăm în considerare etapele de dezvoltare ale unui copil: acesta comunică mai întâi cu părinții, apoi cu frații și prietenii, iar apoi cu alți adulți, cum ar fi profesorii de la școală. Un copil va învăța să comunice privindu-și și ascultându-și apropiații, apoi imitându-le cuvintele și acțiunile; cu cât comunicăm mai mult cu copilul, cu atât mai devreme și mai repede își va dezvolta aceste abilități.
De ce sunt importante abilitățile de comunicare în dezvoltarea copilului?
- Învățarea unor abilități de comunicare eficiente îi ajută pe copii să se exprime clar și să își transmită sentimentele într-un mod mai bun.
- Abilitățile de comunicare pot facilita învățarea și schimbul semnificativ de informații cu ceilalți.
- Abilitățile de comunicare îi ajută pe copii să se descurce mai bine la învățătură.
- Participarea activă la discuții îi face pe copii mai încrezători și mai îndrăzneți.Prin urmare, copiii care au abilități bine antrenate de comunicare, au o stimă de sine ridicată.
- O bună comunicare poate stimula inteligența socială a copilului, ajutându-l să construiască relații sănătoase în timpul interacțiunilor cu alte persoane.
- Un copil care poate comunica verbal bine poate fi confortabil să producă și comunicare scrisă, ceea ce probabil îl va ajuta să aibă performanțe academice mai bune.
Cititul este o activitate excelentă pentru a contribui la îmbunătățirea competenței de comunicare a copilului; acesta își dezvoltă achiziția lingvistică și îi îmbogățește vocabularul, ajutându-l să comunice cu ușurință și claritate. Pe măsură ce cresc, cititul poate deveni prilej de discuții ulterioare, punând bazele unui mediu în care copilul să se simtă confortabil să articuleze și să-și împărtășească ideile.
Prin interacțiunea cu frații și prietenii, copilul își va dezvolta abilitățile sociale și interpersonale, alături de abilitățile de comunicare. Aceste abilități îl vor face să se simtă mai încrezător și va fi mai ușor pentru el să înceapă conversații cu colegii și să-și facă noi prieteni. Prin intermediul acestor relații de prietenie, copilul își va perfecționa, de asemenea, abilitățile de ascultare, precum și capacitatea de a empatiza și de a interpreta indicii de comunicare non-verbală.
Atunci când un copil începe școala, prezentările, conversațiile cu colegii și discuțiile în clasă, devin parte din viața lui; prin urmare, trebuie să facă apel direct la abilitățile sale de comunicare verbală. În aceste situații, dacă se simte încrezător, nu doar conversatul cu cei din jur, dar și discursurile în fața unui grup, vor părea mai ușoare.
Precum orice altă abilitate, competențele de comunicare pot fi dezvoltate și rafinate cu ajutorul practicii. Focusându-ne pe dezvoltarea acestora încă din perioada timpurie, copilul va fi echipat din start cu abilitățile necesare pentru a-și construi un viitor de succes. Cercetările din domeniu ne demonstrează faptul că perfecționarea constantă a abilităților de comunicare, ne conduce spre un mai mare grad de încredere în forțele proprii, relații mai sănătoase cu cei din jur și, în general, rezultate mai bune pe plan academic și profesional. Iată aici mai multe informații despre acest subiect, dar și o serie de instrumente care să conducă spre antrenarea competențelor de comunicare.
La KEN, am deschis înscrierile pentru tabăra montană de vară din 24 – 29 iulie 2022, Predeal, Find Your Voice.
Această tabără este nou-nouță, tocmai scoasă din cuptorul creației KEN. Se bazează pe dorința copiilor de a învăța trucuri de vorbit în public, de a susține prezentări și a învăța cum să-și gestioneze emoțiile.
Obiectivul taberei este de a-i călăuzi pe copii să își găsească vocea interioară și de a-i încuraja să o folosească în viața de zi cu zi, astfel încât să comunice toate ideile creative pe care le au. Copiii își dezvoltă o serie de abilități interpersonale esențiale: înțelegerea mesajelor din jur, construirea unui discurs, argumentarea unei dezbateri, gestionarea emoțiilor legate de vorbitul în public, exersarea dicției, utilizarea armonioasă a diferitelor tipuri de comunicare; toate acestea prin activități incitante și distractive.
Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:comunicare, abilitati de comunicare