5 obiceiuri sănătoase despre bani pentru cei mici
Acum câțiva ani, jocurile de Monopoly cu gașca și o discuție despre importanța de a economisi bani în fiecare lună erau suficiente pentru le dezvolta micuților un coeficient de inteligență financiară. Având în vedere modul în care climatul economic a evoluat, lucrurile nu mai stau chiar așa. În prezent, copiii încep încă de la vârste fragede să se ghideze după o serie de sfaturi financiare practice.
Drumurile la magazin pentru cumpărături, la bancă sau la bancomat pot fi o ocazie perfectă pentru a avea o discuție cu cei mici despre cum pot fi folosiți banii în mod eficient. Este responsabilitatea părinților să le ofere informațiile de care au nevoie.
Cea mai bună cale de a-i face pe copii să înțeleagă din ce în ce mai bine valoarea banilor este ca părinții să vorbească cu ei despre aceasta în mod natural. Învățarea se poate face la început mai subtil și mai mult prin joacă, iar pe măsură ce copilul crește, mult mai concret și prin intermediul situațiilor reale în care sunt implicați banii.
Vă prezentăm în continuare câteva moduri prin care vă puteți învăța micuții obiceiuri sănătoase despre bani, ce vor fi utile pentru tot restul vieții.
Fiți cu ochii pe pușculiță
Micuților le place să adune lucruri, fie că sunt jucării sau piese Lego. O idee simplă pentru a le stimula vizual sentimentul de realizare adevărată ar fi să folosiți un borcan transparent în locul pușculiței clasice opace. Astfel, copiii vor continua să strângă bani pentru a vedea cum se umple pușculița.
Creați un buget lunar
Niciodată importanța creării și respectării unui buget nu poate fi supraestimată. Acest obicei poate fi ușor introdus în comportamentul celui mic încă la o vârstă fragedă. Există întotdeauna lucruri pe care copilul și le dorește de la magazinul de jucării, iar banii de buzunar sunt o soluție simplă în acest caz. Însă partea dificilă devine când își vor dori jucării mai scumpe, care depășesc bugetul stabilit.
Economisiți banii cu un scop
De cele mai multe ori, economisirea banilor fără un obiectiv clar este sortită eșecului. Gândirea în perspectivă este o parte vitală a gestionării banilor și fiecare copil va fi mai motivat dacă va fi ajutat de către părinți să-și stabilească niște mini obiective pe care să le îndeplinească lunar. Acești pași mici, în funcție de dorințele lor, îi vor determina să fie mai responsabili pe viitor și să economisească pentru o mașină, universitate sau un apartament.
Păstrarea banilor
De îndată ce au vârsta eligibilă, deschideți-le un cont bancar unde vor putea strânge bani pentru viitor. Cu această ocazie, explicați-le beneficiile unui astfel de cont cât și diferiți termeni financiari, cum ar fi descoperirea de cont sau comisionul. În plus, asigurați-vă că aceștia sunt implicați în toți pașii încă de la început. Pentru o mai multă responsabilitate, dacă sunt suficient de mari, le puteți da propriul card bancar.
Controlați-vă impulsurile
Un alt secret pentru gestionarea eficientă a banilor este învățarea autocontrolului. Acest principiu va fi util pentru micuți când vor crește și vor dori să facă cumpărături sub efectul impusului de moment, atât de dăunător pentru soldul bancar. Comportamentul se învață încâ din primii ani de viață, iar cei mici cu cât vor învăța mai repede să amâne poftele și să respecte banii, cu atât vor fi mai capabili să-și gestioneze finanțele când vor deveni adulți.
Etichetă:educatie financiara