5 motive pentru care este important să învățăm cum să ne gestionăm banii de la vârste fragede
Conștientizarea economiilor și a finanțelor este imperativă pentru un viitor mai bun și mai stabil.
Pandemia Covid-19 a provocat dezastre pe scară largă și a expus slăbiciunea societății noastre nu numai pe frontul infrastructurii, ci și pe plan personal. Din punct de vedere al segmentului de sănătate, pandemia a expus slăbiciunea financiară și constrângerile societății. Mulți și-au pierdut slujbele și au fost nevoiți să apeleze la economiile lor pentru a supraviețui pandemiei. Virusul ne-a expus lipsa de pregătire pentru o zi ploioasă. Astfel, pentru a ne gestiona mai bine finanțele în vremuri dificile, avem nevoie de o mai bună pregătire în ceea ce privește educația.
Sistemul nostru de educație ne pregătește să căutăm un loc de muncă și să excelăm în multe domenii, dar ceea ce nu ne învață din primii ani de școală este cum să gestionăm banii.
Să ne uităm la câteva dintre modalitățile de a dezvolta o mentalitate sănătoasă în ceea ce privește educația financiară.
Dorințe și nevoi
Primul pas către educarea unui copil în problemele financiare este să-l facem să facă diferența între o dorință și o nevoie. Creând o diferență și aducându-l să cheltuiască pentru nevoile sale și să economisească banii rămași îl va ajuta să aprecieze valoarea banilor. Efectele nocive ale cheltuielilor risipitoare trebuie să fie demonstrate încă de la începutul vieții. Părinții apela la lecții de cheltuieli sănătoase, jucând cu copiii lor jocuri precum Monopoly, Cash flow etc. Aceste jocuri ajută la activarea raționamentului, le oferă informații valoroase despre cheltuieli și îi ajută să își îmbunătățească perspicacitatea financiară.
Banii sunt în cantitate limitată
Pandemia a adus la lumină limitările financiare. Chiar și cele mai mari afaceri au simțit criza în această perioadă. Un adult va trebui să-și învețe copilul să își câștige banii de buzunar îndeplinind sarcini simple. Acest lucru este un mod ideal de a-i ajuta să-și dezvolte respectul față de bani.
Importanța bugetării și economisirii
În mod tradițional, părinții nu își discutau situația financiară cu copiii lor. Implicarea unui copil în procesul de bugetare a familiei îi oferă imaginea reală a lucrurilor și îl face conștient de scopurile care trebuie trasate pentru modelarea unui viitor mai bun. Astfel, copilul va fi mai conștient de fiecare bănuț pe care îl va cheltui.
Relația dintre timp și bani
Fiecare copil trebuie să fie aibă cu o pușculiță pentru a se obișnui cu ideea de a economisi. Banii au nevoie de timp pentru a crește. Trebuie să fie hrăniți în mod regulat și amestecați cu îngrășământul numit „dobândă” pentru a deveni un copac care se autosusține.
Investiția este o abilitate de viață
Investiția este acum o abilitate de viață – cu cât se învață mai repede, cu atât vor fi mai benefice roadele sale. După cum spune investitorul Warren Buffett, „Dacă nu găsești o modalitate de a câștiga bani în timp ce dormi, vei lucra până vei muri”.
Conștientizarea economiilor și a finanțelor este, prin urmare, imperativă pentru un viitor mai bun și stabil.