Înapoi

Economisirea – o superputere ce se învață în copilărie

Educația financiară se învață, în mod ideal, încă din copilărie. Pentru că, indiferent de drumul profesional pe care îl va alege, copilul se va lovi de bani de ceea ce înseamnă ei. De aceea, este de datoria noastră să îi oferim această informație. Dacă educația lui financiară nu este solidă, atunci viața lui va deveni un stres din acest punct de vedere.  

Conceptul de economisire ajută în special în contextul actual. Pandemia provocată de coronavirus reprezintă începutul unei crize economice marcată de schimbări financiare importante. Din ce în ce mai multe companii își trimit angajații în șomaj tehnic, în concediu fără plată sau îi disponibilizează. Apare, bineînțeles, pericolul să nu mai existe niciun ban în contul de economii, fapt ce provoacă un dezechilibru psihic și financiar în viața oricărei familii.  

Cheltuiala este ceva firesc, natural, dar economisirea este o abilitate ce se dezvoltă. 

Cum ar fi dacă atunci când micuţul tău de cinci ani îţi cere o anumită jucărie sau un gadget, i-ai spune că va putea obţine ceea ce îşi doreşte doar dacă va contribui cu jumătate din suma necesară achiziţionării respectivului obiect? Cel mai probabil, copilul tău va învăţa, cu această ocazie, ce înseamnă economisirea şi va cunoaşte sentimentul satisfacţiei de a putea cumpăra un anumit lucru cu banii puşi deoparte chiar de către el. Mai mult decât atât, va face un pas important către independenţă şi încrederea în sine atât de necesare în devenirea sa.

Economisirea este un comportament ce se dezvoltă doar prin practică susținută. Educația financiară este un proces de durată, pe parcursul întregii vieți, ce îmbină diverse comportamente și atitudini.

Cea mai bună cale de a ne învăța copilul despre bani este să-l încurajăm să îi câștige, pentru a face conexiunea între muncă și bani, iar apoi să-l susținem să îi gestioneze singur.

Este crucial să le arăți copiilor că banii pot juca roluri diferite în viața de zi cu zi, fie că e vorba de a cheltui sau de a economisi pentru mai târziu.

 Încurajează-i pe cei mici să își definească obiective mari, pe care să le transforme apoi în obiective de economisire. Să înlăture teama de „aoleu, eu nu am bani pentru așa ceva“ sau „ahhh, e prea mult pentru mine“.

Dacă vrem să creștem tineri care să câștige financiar, trebuie să îi învățăm să economisească. A învăța cum și de ce să economisești bani este una dintre disciplinele financiare fundamentale.

Este o cale de a-i asigura succesul. Să știi să economisești, să amâni plăcerea, să îți stabilești obiective și priorități, înseamnă maturitate emoțională. 

Nu e nici o surpriză pentru nimeni că părintele este, în afara unui munte de iubire şi de devotament pentru familie, şi cel mai bun gestionar al acesteia. 

Din aceste motive, noi, părinții, suntem practic primii “specialiști” care îl familiarizeză pe copil cu banii şi importanţa lor, predându-i acestuia noţiuni elementare despre zona finanţelor.

Poți începe simplu, cu un exercițiu pe care cel mic îl va înțelege cu siguranță. 

Pune trei borcane, fiecare cu câte o etichetă: „Economii”, „Cheltuieli”, „De împărțit”. De fiecare dată când copilul primește bani, că sunt primiți de ziua lui sau sunt câștigați făcând treburile casei, împărțiți banii egal între cele trei borcane. Învăță-l să ia bani din borcanul cu „Cheltuieli” pentru cumpărături mici, ca dulciuri sau autocolante. Banii din borcanul de împărțit se pot duce către cineva care are nevoie sau pot fi donați cauzei unui prieten. Banii din borcanul de economii ar trebui cheltuiți pe lucruri mai scumpe.

Este important să-i explici copilului tău că banii nu sunt infiniți și e important să facem alegeri înțelepte, deoarece după ce-ți cheltui toți banii pe care-i ai, nu vei mai avea alții de cheltuit.

Ușor, ușor, implică-ți copilul în luarea unor decizii financiare. De exemplu, explică-i: ”Am ales sucul acesta de portocale obișnuit în locul celui de firmă, pentru că e mai ieftin cu 50 de bani și mie mi se pare că au același gust”. Sau discutați despre reduceri, cum ar fi să cumpărați en-gros obiecte uzuale, de exemplu prosoapele de hârtie, pentru a obține un preț mai ieftin pe bucată.

Apoi puteți trece de la planuri de economisire pe termen scurt la cele pe termen lung. 

ro_RORomână