Cum să le vorbești copiilor despre bani. Trucuri pentru părinți
Este o idee bună să începi să le vorbești copiilor tăi despre bani atunci când sunt mici.
Mulți dintre ei văd cum banii vin și dispar din portofel, însă nu știu unde se duc și nici cât de ușor pot fi cheltuiți.
Faptul că cei mici învață valoarea banilor de la o vârstă fragedă va contribui la succesul lor, mai târziu, în viață.
În acest fel, copiii vor învăța cât de repede dispar banii atunci când sunt cheltuiți pe elemente care nu sunt esențiale, vor afla cum să cheltuiască inteligent, cum să economisească și vor învăța să facă alegeri mai bune în viață.
Este responsabilitatea ta, ca părinte, să le oferi toate informațiile de care ai nevoie. Iată cum poți începe.
- Oferă-le copiilor o sumă de bani săptămânală sau lunară și permite-le să decidă cum să cheltuiască banii în peroada indicată.
- Oferă-le copiilor oportunități de a câștiga bani în plus pentru economiile lor. Răsplătește-le orice ajutor cu o sumă de bani în plus.
- Învață-ți copiii să își împartă banii în categorii pentru care să contribuie în scopuri diferite: o parte pentru investiții, o parte pentru o jucărie nouă, o parte pentru școală sau o parte pentru un dulce pe care și-l doresc. Ai grijă ca pușculița să nu le lipsească.
- Arată-le copiilor o factură din casă, de exemplu, factura de electricitate. Provoacă-i să mai reducă din consum și din cost, economisind energie electrică. Stinge televizorul și luminile când nu sunt în cameră. Cei mici vor aștepta cu nerăbdare următoarea factură.
- Arată-le care este valoarea banilor în activitățile de zi cu zi. Dacă cei mici strică o jucărie, trebuie să știe că au nevoie de bani pentru a o înlocui.
- Treptat, le poți introduce în activități și jocuri financiare, precum Monopoly.
- Încurajează-i atunci când reușesc să își atingă obiectivele financiare.
- Dacă cei mici își doresc ceva mare și scump (de exemplu, o vacanță sau un nou televizor), organizează rapid un fond în care întreaga familie poate contribui. Un borcan pentru monezi poate fi un început bun.
Urmărește regulat economiile copiilor și lucrează alături de ei pentru a stabili noi obiective. Cei mici vor învăța ce înseamnă responsabilitatea, perseverența și munca de care este nevoie pentru a obține bunuri mai scumpe.
În plus, vor deveni interesați de investiții și economisire. Învață-i să nu se aștepte că banii celor din jur le vor ajuta relațiile de-a lungul vieții. Trebuie să își asume responsabilitatea dacă vor să-și îndeplinească dorințele.
Etichetă:bani, castig, copii, economie, educatie financiara