9 tipuri de inteligență, 9 abordări diferite
De la Homosapiens, până la omul modern, specialiștii au analizat și încercat să înțeleagă … inteligența. De-a lungul timpului, inteligența a fost definită în multe moduri, fiind privită drept capacitatea de logică, înțelegere, conștientizare de sine, învățare, cunoaștere emoțională, planificare, creativitate și rezolvare de probleme. Ea poate fi descrisă, în general, ca fiind capacitatea sau înclinația de a percepe sau de a deduce informații și de a le reține sub formă de cunoștințe pentru a le aplica în vederea unor comportamente adaptative într-un mediu sau context.
9 tipuri de inteligență, 9 abordări diferite
Psihologul Howard Gardner, de la Harvard, a detaliat în cartea sa „Frames of the Mind: Teoria inteligențelor multiple”, faptul că oamenii nu au o capacitate intelectuală prestabilită, ci mai degrabă mai multe tipuri de inteligențe, de exemplu, o persoană poate fi inteligentă din punct de vedere muzical, dar nu atât de pricepută la numere.
În această lucrare, Gardener susține faptul că viziunile psihometrice tradiționale de măsurare a inteligenței sunt prea limitative și că nu pot surprinde toate abilitățile și talentele pe care le posedă oamenii. El afirmă că ar fi incomplet să se judece inteligența cuiva doar după unul sau doi factori. În schimb, pentru a ne ajuta să ne înțelegem mai bine, Gardener explică cele nouă tipuri de inteligență pe care le putem întâlni.
Inteligența naturalistă
Inteligența naturalistă presupune capacitatea de a identifica, clasifica și manipula elemente ale mediului, obiecte, animale sau plante. Datorită acestui tip de inteligență, suntem capabili să recunoaștem diferențele dintre specii, grupuri de oameni sau obiecte și să înțelegem modul în care acestea relaționează între ele.
Din seria caracteristicilor acestei inteligențe regăsim:
- Dorința de a înțelege cum funcționează lucrurile;
- Grijă pentru mediul înconjurător și nevoia contactului cu natura;
- Dorința de explorare a faunei și florei;
- Interes pentru utilizarea instrumentelor care ajută la observare – microscoape, binocluri, telescoape -.
- Înclinație pentru carierele științifice – biologie, botanică, chimie, zoologie etc.
Inteligența muzicală
Inteligența muzicală este una dintre primele inteligențe pe care le dezvoltăm încă din copilărie. Acest tip de inteligență este esențial în viața și dezvoltarea ființelor umane. Inteligența muzicală ne permite să interacționăm cu alte persoane, să ne extindem gândirea și să ne dezvoltăm abilitățile de organizare și concentrare. Aceste abilități pot fi dobândite încă din copilărie, atât în clasă, cât și acasă. Cu cât ne expunem mai mult la identificarea ritmurilor, melodiilor și tonurilor, cu atât vom avea o capacitate mai bună de a dezvolta această inteligență. Persoanele care dezvoltă această inteligență:
- Au o înclinație pentru a învăța să cânte la diferite instrumente sau folosind propria voce;
- Dorința de a fredona diferite linii melodice, în diferite contexte;
- Apreciază muzica;
- Interes pentru compunerea de melodii;
- Înclinație pentru carierele artistice – compozitori, interpreți, dansatori, actori etc.
Inteligența logico-matematică
Acest tip de inteligență ne permite să operăm cu numerele și modelele logice, să ne dezvoltăm abilitățile de strategie și de rezolvare de probleme și să ne formăm abilități excelente de raționament.
Caracteristicile pentru această inteligență sunt:
- Excelență în rezolvarea problemelor și calculelor complexe;
- Înclinație pentru experimente științifice;
- Idei abstracte și capacitate excepțională de analiză;
- Abilități de organizare și clasificare etc.
Inteligența existențială
- Persoanele care sunt caracterizate de inteligența existențială sunt adesea gânditori profund filozofici și au capacitatea de a căuta răspunsuri la nenumărate întrebări;
- Se bucură să scrie jurnale și să comunice cu ceilalți despre modul în care își petrec timpul;
- Le place să ajute oamenii sau animalele și sunt dornici să participe la activități caritabile;
Inteligența intrapersonală
Inteligența intrapersonală este procesul de cunoaștere a propriei persoane, de identificare a ceea ce vrem și ce nu vrem și de acceptare a punctelor forte și a celor slabe. Atunci când ne înțelegem și ne acceptăm pe noi înșine, putem lucra pentru a ne construi pe baza punctelor noastre forte.
Persoanele cu inteligența intrapersonală:
- Încep să cunoască alți oameni prin a se cunoaște pe ei înșiși;
- Au o intuiție naturală;
- Sunt independenți și au o mare încredere în sine.
- Înclinație spre a analiza evenimentele pe care le-au trăit.
- Caută să își înțeleagă propriile greșeli în orice eveniment negativ pe care l-au trăit, pentru a evita situații similare în viitor etc.
Inteligența lingvistică
Inteligența lingvistică este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de inteligență întâlnit în rândul oamenilor. Acesta implică abilitatea noastră de a gândi în cuvinte și de a folosi aceste cuvinte pentru a ne face înțeleși. Persoanele cu o inteligență lingvistică ridicată sunt foarte bune la exprimarea în cuvinte a sentimentelor și gândurilor lor și sunt atrase de activități precum cititul, scrisul și vorbitul în public.
- Inteligența lingvistică este abilitatea de a gândi în cuvinte și de a folosi limbajul pentru a exprima și aprecia sensuri complexe;
- Inteligența lingvistică ne permite să înțelegem ordinea și semnificația cuvintelor și să aplicăm abilități meta-lingvistice pentru a reflecta asupra modului în care folosim limbajul;
- Inteligența lingvistică este cea mai larg împărtășită competență umană și este evidentă la poeți, romancieri, jurnaliști și vorbitori publici eficienți.
Inteligența corporală-kinestezică
Persoanele cu un nivel ridicat al inteligenței corporală-kinestezică au un excelent simț al sincronizării și o mare coordonare minte-corp, precum și abilități motorii fine și grosiere.
Inteligența interpersonală
Inteligența interpersonală se referă la capacitatea unei persoane de a relaționa bine cu oamenii și de a gestiona relațiile. Aceasta le permite oamenilor să înțeleagă nevoile și motivațiile celor din jurul lor, ceea ce contribuie la consolidarea influenței lor generale.
- Persoanele cu inteligență interpersonală par să iasă în evidență în mulțime ca persoane cu mulți prieteni și se pot adapta cu ușurință la situațiile sociale;
- Comunică eficient și le place să participe la discuții și dezbateri;
- Persoanele cu inteligență interpersonală se caracterizează prin sensibilitatea lor la stările de spirit, temperamentele, motivațiile și sentimentele altor persoane.
Inteligența spațială
Inteligența spațială este definită ca fiind capacitatea de a considera lucrurile în trei dimensiuni. Persoanele cu o inteligență spațială ridicată sunt în general foarte creative și au de obicei o imaginație vie, o capacitate artistică ridicată și un raționament spațial excelent.
O bună înțelegere a diferitelor tipuri de inteligență oferă o perspectivă mai largă asupra felului în care oamenii funcționează, punctând faptul că există o doză mare de potențial și capacitate de creștere pe care le putem explora.
Fă aici un test și află care e inteligența ta dominantă!
*Articol scris de Veronica Dunga, trainer KEN Academy.
Etichetă:tipuri de inteligenta, inteligenta