5 moduri de a-i învăța pe cei mici să devină antreprenori
Ai văzut pasiunea din copilul tău și ți-ai dat seama că merită să o susții? Poate că a început când avea șase sau șapte ani și voia să-și facă propriul stand cu limonadă în fața blocului sau a casei. A ajuns la nouă – zece ani și vindea creioane, radiere, bomboane și gumă de mestecat colegilor de clasă în timpul pauzei, iar pe la treisprezece ani, a creat și a monetizat un canal de YouTube pentru a avea bani de cheltuială ori a investit ce economisise.
Oricare ar fi motivul, acești copii și adolescenți există și sunt destul de mulți. Copiii din această generație au un spirit antreprenorial natural care îi împinge să recunoască problemele, să găsească soluții și să creeze oportunități pentru a face ca acestea să devină realitate.
Există multe dezbateri cu privire la faptul dacă trăsăturile antreprenoriale sunt un dar cu care ne naștem sau dacă este unul al educației, însă cercetările arată că încurajarea spiritului antreprenorial la copii îi va ajuta pe viitor fie ca antreprenori, fie ca angajați.
Iată câteva moduri prin care îl poți învăța pe cel mic să devină antreprenor:
Învață-l pe copil să recunoască oportunitățile
Antreprenoriatul a fost întotdeauna despre identificarea problemelor și găsirea soluțiilor. În cazurile în care problema este prezentă, dar nerecunoscută de societate, antreprenorii găsesc modalități de a o ilustra și de a veni cu rezolvarea acesteia. În cazurile în care problema este cunoscută și soluția există deja, antreprenorii găsesc modalități de a o îmbunătăți.
Oricare ar fi cazul, această recunoaștere a oportunității este cea care îi determină pe antreprenori să creeze un produs sau serviciu de care oamenii să devină ”dependenți”.
Dacă cel mic își exprimă nemulțumirea față de ceva, trebuie încurajat să se gândească la modalități de a îmbunătăți acel lucru. De exemplu: să mănânce legume. Dacă detestă atât de mult gustul, dar știe că nu poate pleca de la masă până nu le termină (și știe, de asemenea, că țipatul nu îl ajută cu nimic), ce poate face pentru ca legumele să devină mai delicioase? Începeți împreună să căutați soluții. Dacă vine cu idei care există deja, îl poți felicita pentru asta. Copiii trebuie învățați să caute oportunități și să acționeze în consecință, pentru a avea un viitor plin cu momente de succes.
Învată-l pe copil să-și stabilească obiective
Stabilirea obiectivelor este o altă abilitate antreprenorială importantă pe care mulți oameni de afaceri de succes, precum Richard Branson, Warren Buffett și Elon Musk, o folosesc. Aceștia își scriu obiectivele și le urmăresc cât mai atent posibil. Note pe telefon, note pe laptop, pe hârtie cu pixul, notițe vocale, etc., indiferent de metoda pe care o aleg, oamenii de afaceri inteligenți insistă asupra stabilirii obiectivelor SMART – cuvânt din limba engleză al cărui litere înseamnă:
S – specific
M – măsurabil
A – realizabil
R – realist
T – oportun sau bazat pe timp
Studiile arată că oamenii au cu 42% mai multe șanse de a-și atinge obiectivele care au fost scrise. Iar dacă aceste obiective respectă criteriile SMART, probabilitatea se îmbunătățește și ea în mod semnificativ.
Pentru un copil, antreprenoriatul ar putea să i se pară un concept complex și intimidant pentru care nu este pregătit. Dar stabilirea obiectivelor este ceva simplu, direct și ușor de înțeles. Este ceva ce oricine poate învăța să facă de mic. Pentru a-i învăța eficient pe copii să devină antreprenori, stabilirea obiectivelor este o necesitate.
Este esențial să-l obișnuiești pe cel mic să folosească o listă de obiective simple pe care să le verifice zilnic sau săptămânal, obiective pe care să le taie după ce l-a făcut. Acest lucru poate fi foarte satisfăcător și îi va da curaj să continue. Poți începe prin a pune o foaie pe frigider pentru micuț și a-l ajuta să o completeze în fiecare zi.
Elementele “de făcut” ar putea fi simple: de realizat tema la matematică; de mâncat un măr la prânz, de terminat eseul la engleză. Ideea este de a forma obiceiul de a scrie aceste obiective cu intenția de a le face până la finalul zilei, astfel încât să poată fi tăiate după finalizarea lor.
Învață-l pe cel mic să fie puternic
În viață, copilul se va întâlni mereu cu situații mai dificile, ale căror efecte îl pot doborî. În calitate de părinte, este important să accepți că, în cele din urmă, copilul va avea acel moment în care va eșua și va experimenta dezamăgirea, frustrarea și eșecul.
Indiferent de câte ori se întâmplă, ca părinte trebuie să-l înveți pe copil cât mai devreme posibil că nu contează de câte ori cade. Ceea ce contează este să se ridice imediat și să continue până va reuși, iar acest lucru poate începe încă de la primii pași ai micuțului.
Fiecare antreprenor de succes a avut parte de ”căderi” de-a lungul carierei, dar a transformat acele zeci de pierderi în victorii, ridicându-se și încercând din nou. Încurajează-l și susține-l tot timpul pe cel mic, până va reuși, indiferent că este un meci de fotbal sau o competiție lingvistică. Astfel va alege să nu renunțe niciodată. Atât pentru adulți, cât și pentru copii, antreprenoriatul presupune rezistență.
Oferă-i lecții simple de educație financiară
A-l învăța pe copil despre bani încă din primii ani de viață îi va oferi o bază financiară solidă. Copilul nu este niciodată prea tânăr pentru a studia educația financiară, iar antreprenoriatul este un mijloc excelent de a o introduce. Micuțul poate învăța cum să-și economisească banii și să-i investească în lucruri care contează. El trebuie să știe că nu va primi bani de fiecare dată când are nevoie, ci va trebui să îi câștige prin forțele proprii.
Atunci când primește bani în dar (mai ales de la bunici sau în preajma sărbătorilor), ar fi ideal să învețe că acei bani nu trebuie cheltuiți, ci economisiți. Fie că îi adună într-o pușculiță, fie îi păstrezi într-un alt loc pentru el și mai târziu îi deschizi propriul cont bancar, important este să cunoască termenul ”economisire”.
Explică-i apoi cum își poate urmări conturile curente și de economii sau cum funcționează dobânda. Pe lângă faptul că îl va face să se simtă ca un adult (lucru pe care mulți copii îl adoră), va contribui de asemenea la îmbunătățirea simțului lor de responsabilitate pentru finanțele personale.
Lasă-i libertatea de a-și rezolva singur problemele
Toți părinții își doresc ca micuții să-și atingă potențialul maxim, să avanseze și să se maturizeze. Dar cum pot ei să crească atunci când părinții iau în mod constant deciziile importante pentru ei?
Astăzi, mulți părinți nu le permit copiilor lor să gândească singuri, ci chiar insistă să ia decizii, grăbindu-se să rezolve totul și protejându-și copiii de tot ceea ce nu pot face. Este datoria părinților să-și protejeze copiii, dar să nu-i ”sufoce”. În cele din urmă, trebuie să ia singuri unele decizii, să înfrunte singuri problemele și să decidă ce vor să facă în unele situații.
Copiii care nu sunt obișnuiți să decidă singuri se vor simți pierduți la primul semn de adversitate, iar acest lucru poate fi în detrimentul dezvoltării lor. Aceeași indecizie paralizantă o pot trăi apoi și în viața de adult, fiindu-le mai greu să facă față provocărilor cu care încep să se confrunte.
Antreprenoriatul pentru copii necesită persoane care rezolvă probleme și se descurcă singure în unele situații, iar aceste abilități se conturează prin experiență. A-i oferi copilului spațiul necesar pentru a se confrunta cu probleme, a aduna informații și apoi a lua o decizie în cunoștință de cauză – atât în cadru individual, cât și în grup – este esențial. Arătându-i abordarea științifică a încercărilor și erorilor poate contribui la dezvoltarea curiozității, creativității și încrederii în sine, pe măsură ce copilul învață să se bucure de procesul de explorare.
Indiferent dacă copilul alege sau nu calea antreprenoriatului, abilitățile descrise mai sus îl vor ajuta să reușească în orice profesie și în orice domeniu de activitate.
Etichetă:educatie antreprenoriala, educatie financiara