Public speaking: manualul de la A la Z pentru o prezentare de succes
Atunci când reușești să îți structurezi ideile, câștigi atenția audienței, zâmbești, îți gestionezi până și cele mai puternice emoții și transmiți mesaje clare către cei din jur, poți spune despre tine că ai abilități de vorbit în public. Cu toate acestea, de ce sunt aceste abilități atât de căutate și de ce specialiștii din domeniul psihologiei și dezvoltării copiilor încurajează antrenarea acestor superputeri încă de timpuriu?
Am lansat tabăra STEP OUT, SPEAK UP, dedicată copiilor cu vârste între 10 – 14 ani și este despre cum putem să folosim comunicarea și persuasiunea pentru a ne îndeplini orice obiectiv! Berca/ 21 – 26 iulie 2024 / 10 – 14 ani. Înscrieri aici.
Există nenumărate motive pentru care antrenarea, încă de la vârste fragede, a abilităților de vorbit în public și de susținere a unei prezentare, este incredibil de importantă. un rezultat esențial al experienței școlare. Atunci când copiii învață cum să prezinte și să susțină în fața întregii clase, un discurs, un proiect sau un ansamblu de idei, ei devin mai încrezători în forțele proprii, mai organizați și responsabili, dar și mai conștienți gândurile și emoțiile lor.
Avem nevoie să vorbim în fața familiei, în fața unui grup, fie el mai restrâns sau mai larg, vorbim cu prietenii, colegii, vorbim tot timpul la școală, de-a lungul parcursului academic și ulterior, la locul de muncă. Cu cât ne împrietenim mai devreme cu emoțiile noastre și ne familiarizăm cu regulile pe care trebuie să le urmăm atunci când realizăm o prezentare, cu atât vorbitul în fața unei audiențe va deveni mai ușor.
- Abilitățile de prezentare pentru copii îi ajută să comunice eficient cu ceilalți despre orice subiect, fie el legat de școală, pasiuni sau emoții;
- Atunci când ne antrenăm abilitățile de public speaking ideile noastre devin mai clare și mai ușor de înțeles de către cei din jur;
- Atunci când se văd capabili să transmită un mesaj celorlalți și să explice clar subiectul pe care îl prezintă, copiii se simt împliniți și încrezători;
- Faptul că primesc feedback pozitiv și încurajări din partea profesorilor și a colegilor lor contribuie, de asemenea, la creșterea stimei de sine a copiilor;
- Atunci când copiii au sarcina de a face o prezentare despre un anumit subiect, ei învață să fie responsabili pentru întregul proiect de la început până la sfârșit.
- Abilitățile de prezentare îi învață pe copii să fie organizați și să își gestioneze corect timpul. Dacă au la dispoziție doar câteva minute pentru a vorbi despre un subiect în fața clasei, ei învață să selecteze și să includă cele mai importante și relevante informații și să evite elementele de umplutură.
Manualul de la A la Z pentru o prezentare de succes
Contactul vizual:
Este important să menținem un contact vizual cu oamenii atunci când le vorbim. Este o formă excelentă de comunicare non-verbală care le oferă oamenilor un sentiment de încredere și deschidere.
Într-o prezentare, toate privirile sunt de obicei ațintite asupra vorbitorului, așa că, în schimb, acesta ar trebui să se uite înapoi la audiență; să-i privească în ochi. Acest lucru pare destul de evident și înșelător de ușor. Facem acest lucru tot timpul atunci când vorbim cu alte persoane, dar devine destul de dificil atunci când vine vorba de prezentări.
Atunci când oamenii se simt emoționați în timp ce fac o prezentare, ei uită să se conecteze cu publicul. Este important să îi încurajăm pe cei mici să fie atenți la acest aspect.
Tot în categoria elementelor non-verbale, punctăm cât de importnată este poziția corporală pe care o abordăm în fața audienței noastre:
Limbaj corporal vorbește, de asemenea, pentru noi. Mișcările corpului, postura, gesturile mâinilor și expresiile faciale sunt oglinda emoțiilor noastre. Pe lângă contactul vizual cu publicul, limbajul corpului este o tehnică bonus pentru a te face înțeles cu ușurință, pentru a te simți relaxat când vorbești și pentru a face publicul să se concentreze mai bine asupra subiectului pe care îl prezinți. Este interesant faptul că, potrivit unor studii, oamenii par să acorde mai mult de 80% din atenția lor limbajului corporal decât cuvintelor propriu-zise.
Deși prezentările vin încărcate și de emoții puternice și de presiunea reușitei, este important să nu uităm de faptul că trebuie să ne simțim bine, să vorbim cu pasiune și să … zâmbim!
Atunci când cineva ne zâmbește, cu siguranță nu ne putem abține să nu-i zâmbim și noi. Zâmbetul este cel mai important lucru din setul de instrumente de limbaj corporal.
Pregătirea – element esențial:
Pregătirea implică cercetarea și construirea prezentării. Copiii trebuie să înțeleagă faptul că discursul lor trebuie să fie adaptat la audiență. Trebuie să citească despre subiectul de interes, să selecteze informațiile relevante, să își organizeze materialul și să îl repete. De asemenea, este important ca în procesul de pregătire să se gândească dacă își doresc un suport vizual, un afiș, un videoclip sau câteva imagini.
Iată aici câțiva pași simpli de urmat atunci când construim un discurs:
Așa cum am menționat anterior, momentul vorbitului în public poate aduce multe emoții puternice și o stare de disconfort, iar aceste lucruri sunt normale. 70% din populația de pe Pământ declară o teamă de vorbit în public, însă această emoție puternică poate fi controlată prin 5 pași simpli:
Abilitățile de prezentare și de vorbit în public necesită practică. Este valoros pentru cei mici să înțeleagă de ce sunt aceste superputeri valoroase pentru ei și să dispună de contextele necesare pentru a își exersa aceste abilități. În taberele KEN Academy și pe parcursul sesiunilor de curs derulate de-a lungul întregului an, învățăm împreună cu cei mici care sunt regulile public speakingului și cum să le integrăm în planul nostru de afacere, dar și în viața noastră de zi cu zi.
Tag:discurs, public speaking