Nevoi și dorințe: cum îi ajutăm pe cei mici să le diferențieze?
Dorințe sau nevoi?
Una dintre cele mai importante lecții pe care copiii o pot învăța, încă de la vârste fragede.
„Vreau asta!”
„Vreau și asta!”
Dar oare avem nevoie de toate aceste dorințe? Atunci când la cursurile KEN Academy vorbim despre planificare unui buget, le explicăm copiilor faptul că nu putem să ne cheltuim banii pe toate lucrurile, ci că trebuie să prioritizăm lista în funcție de dorințe și de ceea ce avem nevoie. Dar pentru ca aceste informații să devină ceva ce aplicăm în viața noastră zi cu zi, părinții sunt și ei responsabili să continue și să extindă conversația și acasă.
Cei mai mulți părinți cunosc prea bine situația în care copilul cere o jucărie nouă, se uită cu ochii înlăcrimați și spune sincer că „are nevoie de acea jucărie”.
Oferiți-le posibilitatea de a alege între a cumpăra o nouă consolă de jocuri sau a plăti factura de electricitate? Sunt șanse mari să opteze pentru consolă, fără să realizeze că plăcerea nu va dura decât până când curentul va fi pornit.
Copiii își doresc obiecte sau experiențe pe care le văd la colegii din jurul lor sau pe internet, însă, fără o conversație ghidată, ei nu înțeleg faptul că toate lucrurile pe care deja le au, implică un cost: întreținerea locuinței, mâncarea, hainele etc. Este important pentru copii să învețe care sunt lucrurile esențiale, iar apoi le puteți explica că „dorințele” sunt obiectele de lux pe care puteți alege să le cumpărați dacă vă rămân bani. Totul se reduce la înțelegerea principiului conform căruia nevoile sunt lucrurile de care avem nevoie pentru a trăi, iar dorințele sunt lucrurile care ne îmbunătățesc viața dacă avem bani pentru ele.
Potrivit Dr. Elizabeth Kilbey, psiholog pentru copii, este important să țineți cont de stadiul de dezvoltare al copilului atunci când introduceți acest subiect. „Pentru copiii mai mici, cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, totul este o dorință. Ei trăiesc într-o stare constantă de a dori totul, așa că au nevoie de îndrumarea ta. Este esențial ca părinții să fie un model, arătându-le mecanismul de achiziție și încurajându-i să scrie o listă de priorități pentru dorințele lor.”
Când vine vorba de copiii mai mari, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, Dr. Kilbey spune că puteți începe să explorați subiectul mai pe larg. „În acest stadiu există o înțelegere a diferenței dintre dorințe și nevoi, așa că, deși poate părea contra-intuitiv, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face părinții este să le permită copiilor lor să facă greșeli din punct de vedere financiar – lăsați-i să cumpere cu banii de buzunar sau de ziua lor de naștere lucruri pe care credeau că și le doresc, doar pentru a descoperi că, de fapt, nu este nici pe departe atât de distractiv pe cât credeau. Ei trebuie să realizeze că ar fi putut economisi bani pentru un obiect de valoare mai mare care ar fi fost mai bun. Este important ca ei să facă aceste greșeli devreme, în siguranța controlului parental, și să învețe din acestea.” Indiferent de vârsta lor, Dr. Kilbey spune că un lucru este primordial: „Conceptul cheie pe care trebuie să-l înțeleagă copiii este că banii sunt o resursă finită – numai atunci pot lua decizii cu privire la ei. Copiii mici au adesea această idee că banii sunt magici și o resursă nesfârșită. De aceea este atât de important ca părinții să spună nu uneori.”
Joc și învățare: Numiți ceva cu voce tare sau scrieți o listă de lucruri (de exemplu: apă, jucării, haine, înghețată, vacanțe, un pat, excursii de o zi) și încuranjați copilului să identifice dacă este vorba de o dorință sau de o nevoie. Discutați răspunsurile lor și explorați gândirea din spatele lor.
În loc să dați curs cererilor individuale, încurajați-vă copilul să scrie o listă cu lucrurile pe care și le dorește de ziua lui sau de Crăciun. Mai aproape de momentul respectiv, s-ar putea să-și dea seama că nu-și doresc aceleași lucruri pe care le doreau cu câteva luni în urmă. De asemenea, ei pot stabili prioritățile pe care le doresc cel mai mult și dacă există lucruri de care au cu adevărat nevoie pe listă.