Lauda și efectele sale: cum să inspiri și să încurajezi prin cuvinte pozitive
Fiecare elev are nevoie să audă cuvinte de încurajare. Elevii cred ceea ce le spunem, așa că frazele pozitive pot fi un instrument puternic pentru toți elevii, nu doar pentru cei care se confruntă cu dificultăți. Ceea ce le spunem copiilor îi ajută să-și dezvolte „vocea” interioară. Cercetările arată faptul că oamenii care cresc auzind cuvinte încurajatoare au o motivație proprie puternică și o încredere mai mare în forțele proprii.
Un cercetător de la Universitatea De Montfort din Regatul Unit a descoperit că părinții care încurajau copiii de cel puțin cinci ori pe zi observau o îmbunătățire a comportamentului copilului lor (Popkin, 2019).
Este important să rețineți că lauda și încurajarea sunt două lucruri foarte diferite. Lauda tinde să se concentreze asupra copilului și a ceea ce părintele crede sau simte, incluzând adesea judecăți. Copiii care cresc fiind lăudați tind să facă lucruri pentru a-i mulțumi pe adulți (Extension Foundation, 2021).
Potrivit Universității De Montfort, există multe moduri diferite în care părinții pot exprima încurajarea, inclusiv:
- Prindeți copilul făcând ceva bun și spuneți-le! Atunci când un copil i se spune că se comportă bine, este mai probabil să continue să se comporte în acel mod.
- Descrieți comportamentul bun pe care îl vedeți la copilul dvs.! Când copilul dvs. știe de ce sunteți fericit, este mai probabil să continue să repete acel comportament.
- Recunoașteți eforturile, munca grea și realizările lor! Copiii răspund mai bine atunci când eforturile lor și munca lor grea sunt recunoscute, precum și realizările lor. Lauda nerealistă poate fi confuză și poate afecta stima de sine. Tot încurajarea trebuie să fie onestă și sinceră, și este important să vă amintiți să evitați compararea când faceți acest lucru.
- Faceți încurajarea relevantă! Încurajarea lor pozitivă trebuie să fie potrivită vârstei copilului.
- Cautați mici schimbări și succese! Nu așteptați ca copilul dvs. să facă ceva perfect pentru a-l recunoaște, încurajați-l pe tot parcursul procesului pentru a încuraja un comportament pozitiv!
Amintiți-vă de 5 laude pe zi! A oferi copilului cinci tipuri de încurajare pe zi poate face o diferență reală.
Concentrează-te pe efort
Copiii trebuie să știe că au influență asupra rezultatelor din viața lor. Acest lucru construiește mentalitatea de creștere și îi ajută să dezvolte perseverența necesară pentru a aborda provocările.
Este ușor să cădem în capcana de a lăuda realizările și a face comparații cu alții, dar cercetările arată că copiii răspund mult mai bine atunci când efortul lor este recunoscut. Este mult mai bine să spui ceva de genul “Văd că ai muncit cu adevărat la acea pictură” în loc de “Ce pictură fantastică – cea mai bună din clasă!”
Fii specific
Încurajarea generală (bună treabă, e minunat) nu oferă elevilor nicio informație de care au nevoie pentru a înțelege ce fac bine și cum pot deveni mai buni. Adăugați declarații care să le spună elevilor ce apreciați, cum ar fi „Ești atât de creativ” sau „Îmi place cum te-ai ocupat de acea problemă.”
Lăudați munca grea la fel de mult ca și realizarea
Faceți lăuda relevantă
Cautați mici schimbări și succese
Descrierea a ceea ce vă place se numește „lăudare descriptivă”. Atunci când spui exact ceea ce te bucură, copilul tău știe la ce te referi și este mai probabil să repete comportamentul. De exemplu, „Ți-ai luat toate pantofii și i-ai pus în dulapul din hol singur. Mulțumesc.” Nu așteptați ca copilul să facă ceva perfect pentru a-l lăuda. Utilizați lăuda pentru a încuraja un comportament pozitiv, de exemplu: „Ai strâns câteva dintre jucăriile tale, mulțumesc!” Lăuda exagerată și nerealistă poate fi confuză și afecta stima de sine. Toată lauda trebuie să fie onestă și sinceră. Așadar, în loc de „Ai fost genial la fotbal azi, fantastic!”, un răspuns mai autentic ar fi „Ai jucat bine azi”. Lăudați trebuie să fie potrivită copilului lăudat: de exemplu, ai putea lăuda un copil de doi ani pentru că a părăsit parcule când i s-a cerut, și un copil de patru ani pentru că și-a pregătit geanta școlară.
Tag:praise, cuvinte frumoase